FŐOLDAL

HANGZÓ ANYAGOK

 

Mindent a fülnek. Az anyagok mindegyike MP3 formátumú.

A régóta vadászott Szent Grál: hangfelvétel az ősidőkből, az eredeti vetítés magyar hangja. Nem a létező legősibb, de azért eléggé: "csak" az 1979-es második eresztésre nyúlik vissza. Láng József, Káldy Nóra, Kovács Zsuzsa.

Konkrétan a második szezon Dorzak című epizódjáról van szó. Az utolsó pár perc (benne Alan és Sahala romantikus búcsújával) sajnálatos módon lemaradt. Hát ilyenek a 90 perces kazetták.

A felvétel természetesen "levegőből", a tévéhez tartott mikrofonnal készült - ugyan kinek volt akkoriban audiokimenetes tévéje? Némi javítást eszközöltem rajta, viszonylag élvezhető. A behallatszó szobai zörejek pedig csak életszerűbbé teszik a helyzetet.

A felvételt teljes hosszában hozzáigazítottam az epizód Carlton-féle DVD-kiadásához, hátha valakinek "szinkronizálni" támad kedve. Ezt természetesen magam is megtettem a fun kedvéért, ebből egy kicsiny részlet erre található.

Az ereklye Cselőtey László ingóságai közt rejtőzött, nem tudok elég hálás lenni neki, hogy épülésünkre előkerítette!

Innen (21,5 MB)

 

De a szekér nem áll meg: László Zoltán tagtársunk szintén rejtegetett sok éven át egy 1979-es hangmatériát, amely a Különös látogatók hősi időkbeli szinkronját örökíti meg. A felvételt valójában Zoltán ismerőse készítette, amely eléggé el nem ítélhető módon váltotta ki Zoltán szerzési vágyát. Így tehát ez a kazetta csak másolata az elsődleges felvételnek.

Nagy gyönyörűséggel hallgattam a második szezon (szerintem) legjobb epizódját immár korabeli magyarul, miután az elmúlt évtizedben sokszorosan élvezhettem német és angol változatát.

Bár ez a felvétel már hangmérnöki szempontból jóval relevánsabb módszerrel készült - azaz nem mikrofonnal, hanem közvetlen összeköttetéssel - a korabeli táskamagnók együgyű automatikus szintszabályozása sajnos igencsak képviselteti magát.

Ezt a felvételt is hozzáigazítottam a Carlton-DVD-hez. Ennek azonban ára volt. Egyrészt sajnos a felvétel készítője ma már kifürkészhetetlen okokból jó darabot kihagyott az anyag közepéből és hát a vége itt is hiányzik. Másrészt - ahogy azt a Dorzaknál is tapasztalni lehetett - az akkori verzióban pár jelenet másképp van megvágva. Ezért több helyen is ki kellett pótolnom az időt az angol verzióval.

Érdekesség továbbá, hogy sok helyen egész más a zene - szerintem sokkal rosszabb vágás, mint a DVD-n, bár lehet, hogy csak a megszokás mondatja. Ez olyannyira igaz, hogy pl. egy-két partijelenetben nem is a háziszerző anyagát halljuk, hanem a Space együttes (emlékszik még rá valaki?) egyik ismert számát.

Az anyagból némi videoízelítő itt.

Innen (17,9 MB)

 

Egy meglepetésszerű ugrás előre az időben: az 1984 nyarán vetített Gyűrű a Hold körül eredeti szinkronja ez, szintén László Zoltán tarsolyából. Lőte Attila, Dallos Szilvia, Versényi László.

A házi hangtechnika némi haladása észlelhető: ez az eddigi legjobb minőségű felvétel, és ráadásul teljes. Ez persze nem mentett meg attól, hogy a szokásos Carlton-szinkron elkészítése során az eddigi legmacerásabb feladattal szembesüljek, vélhetően a szalagsebesség lassú, alattomos változásai miatt.

Itt is előfordultak pár másodperces kimaradt részletek, de a legérdekesebb különbség mégis, hogy a főcím az epizód elejére került, szemben a DVD-kiadáson megszokott módszerrel, amely a bevezető konfliktus utánra helyezi ezt az élményt. Érdekes lenne tudni, hogy ez általános volt-e az akkor forgalmazott epizódokban, de főleg, hogy az első '77-es vetítéseknél is így volt-e?

A szokásos videominta itt.

Innen (22,8 MB)

 

Zoltán harmadik és egyben utolsó anyaga ismét '79-ből, A sziklák titka.

A felvétel csaknem teljes. A vágásban csak minimális különbség tapasztalható a DVD-hez képest. Ellenben az epizód valóságos tárháza a zenei különbségeknek. Például a Dorzaknál felfedezett különleges hangeffekt itt többszörösen csúcsrajáratott, ezáltal összehasonlíthatatlanul scifisebb ízt nyer a darab. Igazán kár volt kidobni.

Videominta itt.

Innen (22,4 MB)

 

A Tilos Rádió 2005. május 19-én sci-fi tematikus napot tartott. Ennek keretében egy csaknem másfél órás blokk a retro sci-fi témájára volt kijelölve. Bár a műsor ennél némileg szerteágazóbbra sikerült, azért szó esik rajongásunk tárgyairól is. A meghívott vendégek Hódi Gyula (Orion), valamint jómagam voltunk.

Innen (18 MB)

Jóvátétel: egy helyütt a műsorvezető felvetésére, miszerint az Alfa zenéje Gustav Holst: Planéták című művére vezethető vissza, agyi rövidzárlat következtében puszta értetlenséggel válaszoltam. Ezért elnézést kérek, a teljes valóság a következő: az említett remekmű-ciklus Mars: Bringer Of War című harcias fejezete aláfestő zeneként szerepel a Space Brain epizódban, amikor a legénység heroikusan küzd a bázisra bezúduló fürdőhabbal. A Dragon's Domain-ben pedig egy másik klasszikus, Tomaso Albinoni Adagiója hallható. Ellenben ezektől eltekintve az összes zene, beleértve a főtémákat is Barry Gray (első szezon), ill. Derek Wadsworth (második szezon) eredeti szerzeményei.

 
FŐOLDAL