VISSZA

A MÁSODIK ERESZTÉS, 1979

Még élénken él az előző sorozat emléke. Nincs szükség akklimatizálódásra, egyből magával sodor az új széria. Gyermeki tekintetemmel a legsimábban siklom el a tény felett, hogy az utolsó szögig minden megváltozott a filmben.

Semmiképp nem nyerhetünk teljes képet az új kezdetről a kulturális kontextus feltárása nélkül. Például az Alfa feltámadásával egy időbe esik az Onedin család kifutása, így élvezetünk egyetlen pillanatra sem szenved fennakadást, olajozottan csúszunk egyik kéjhömpölyből a másikba.

A második eresztést ezúttal stílszerűen a húzós napi két-három órás műsoridővel büszkélkedhető 2. műsoron vetítették, megfosztva ezzel a speciális adapterrel, illetve központi antennával nem rendelkezők népes táborát a műélvezettől.

Érdemes továbbá megjegyezni, hogy az elmúlt két év folyamán a tévéújság ára 3 forintról 4,50-re emelkedett, ami az adott körülmények között szignifikánsnak tekinthető.

2/1. THE METAMORPH

MTV2 - A METAMORF,  1979.07.10. kedd 20:50
FILMM - A NÉGYES SZÁMÚ PARANCS,  2007.01.02. kedd 20:00

Mentor, a Psychon bolygó utolsó túlélője különleges képességű biológiai komputere segítségével próbálja újraéleszteni a bolygót. Sajnálatos módon a komputer emberek pszichéjével táplálkozik, és ez komoly akadályként jelentkezik Mentor és az Alfa személyzetének bimbózó kapcsolatában. Mentornak meg kell halnia, de szerencsére megmenekül szépséges leánya, Maya, aki később sok öröm forrása lesz a bázis legénysége, illetve a tévénéző számára.

Mentor szerepében Brian Blessed emelkedik Shakespeare-i magasságokba.

Emlékszem, némileg megzavart, hogy hogyan lehet valakinek kiszívni az agyát pár dróton keresztül - itt nyilvánvalóan az akkori magyar fordítás gyengeségeiben kell keresni a probléma gyökerét.

Nagyon tetszett Psziché, a szörnyű gépezet azon képessége, hogy gombnyomásra bármilyen fizikai műveletet végre tudott hajtani az Univerzumon, leginkább persze az Alfa különböző ingóságainak felrobbantását.

2/2. JOURNEY TO WHERE

MTV2 - UTAZÁS VISSZA,  1979.07.18. szerda 20:01
FILMM - AZ IDŐ HÁLÓJÁBAN,  2007.01.16. kedd 20:00

Az immáron kopár és kietlen Föld tudósai kapcsolatot létesítenek az Alfával. Koenig, Russel és Carter az első alanyai egy teleportációs kísérletnek, amely azonban balul sül el, és hőseink a középkorban landolnak.

A földi Dr. Logan szerepében Freddie Jonest láthatjuk, akit a Dűne hűséges mentátja, Thufir Hawat szerepében is megkedvelhettünk már.

Carlát, Dr. Logan asszisztensnőjét a War Games című epizódbanban is játszó Isla Blair személyesíti meg (a színészek/színésznők effajta újrahasznosítása teljesen általános a sorozat folyamán).

Érdekes rész volt. Tetszett a karóra-műszeren (és pár évszázadon) keresztül leadott SOS jelzés.

2/3. THE BRINGERS OF WONDER, PART 1

2/4. THE BRINGERS OF WONDER, PART 2

MTV2 - KÜLÖNÖS LÁTOGATÓK,  1979.07.20. péntek 20:00
FILMM - A SZÖRNYEK KARNEVÁLJA 1.,  2007.05.08. kedd 20:00

MTV2 - KÜLÖNÖS LÁTOGATÓK (2.),  1979.07.25. szerda 20:01
FILMM - A SZÖRNYEK KARNEVÁLJA 2.,  2007.05.15. kedd 20:00

Egy maroknyi rendkívül undorító külsejű idegen mentális ráhatást alkalmazva elhiteti az Alfa legénységével, hogy ők egy, a Földről érkezett mentőcsapat. Valódi céljuk - energiára éhezvén - a nukleáris hulladék felrobbantása. Koenig egy különleges orvosi kezelés következtében átlát a mentális szitán, így az idegenek szörnyű terve meghiúsul.

Amennyiben eltekintünk a sok helyütt cheesy megvalósítástól, ezt tartom a legjobb és legfeelingesebb sztorinak az egész második szezonból.

Nehéz feledni a gülüszemű, araszoló szörnyeket, akiket Koenigen kívül mindenki földi rokonoknak lát és hall. Na és a megtévesztett fizikus, aki azt gondolván, hogy New Yorki lakásában hangosítja fel hifijét, valójában a sugárvédő ernyőt nyitja ki. Szegény Alan, látszólag sövényt vág motoros fűrésszel, miközben lézerrel vág ki egy páncélajtót.  És persze Maya gyomorforgató metamorfózisa egy idegenné.

2/5. ALL THAT GLISTERS

MTV2 - A SZIKLÁK TITKA,  1979.07.26. csütörtök 21:45
FILMM - A REJTÉLYES SZIKLA,  2007.04.24. kedd 20:00

Különös világító kőzetre lel a legénység egy bolygón. A kőzet intelligens létformának bizonyul, amely viszont hosszú ideje szomjazik némi vízre, így a kapcsolatfelvétel meglehetősen viharosra sikerül.

A Mayára szelíden ráhajtó texasi geológus szerepében Patrick Mower.

Az egyik legemlékezetesebb rész, amikor Maya átalakul egy darab ilyen kővé, amelyet a másik kő kis híján magába olvaszt. Koenig az utolsó pillanatban egy meghekkelt sugárpisztollyal (egyszerre négy sugár jön ki belőle, minden lukból egy-egy!) vet véget a drámának.

2/6. DORZAK

MTV2 - DORZAK,  1979.08.01. szerda 21:20
FILMM - BÖRTÖNHAJÓ,  2007.05.26. szombat 17:00*

Maya nagy örömére újabb pszichon túlélő, Dorzak érkezik egy idegen hajóval - azonban fogolyként, megbénítva. Sajnálatos módon az illető az idők során gonosszá vált, és különös mentális képességeit latba vetve csaknem romlásba döntött egy galaktikus civilizációt.

Dorzak szerepében Lee Montague sunyít.

Dekadenciára nevelő kényelemmel berendezett idegen hajó, fedélzetén a hetvenes évek szépségideáljaival.

Sahala (Jill Townsend), az idegen nő, a pszichonokkal szembeni politikailag legkevésbé korrekt előítéletében köszönés nélkül bénítja meg a mit sem sejtő Mayát.

* A hivatalos időpont valójában a szokásos kedd 20:00 volt, de homokszem csúszott a gépezetbe, és A halál bolygója került adásba aznap. Így a Dorzak a szombati "ismétlésben" volt látható először.

VISSZA