VISSZA

A HARMADIK ERESZTÉS, 1984/85

Új évtized, új dizájn. A kiválasztott újságoldalnak nincs köze az Alfához, ellenben kimagaslóan reprezentatív mintának tekinthető.

Ugye, hogy a Forró szél, a Fortocska, a Mirr-Murr, a Stúdió '85 nem igényel kommentárt?

Ugyanakkor ezek az évek jelentették számítástechnikai tudatosságom ébredezésének időszakát. A szelíden gyengécske tévé-BASIC - bár újat nem tudott mondani - kellemes perceket szerzett, és az egytized oldalra kiférő sokszorosan összetett 15 soros BASIC programokra sem tudtam igazán haragudni. Emlékszik még valaki az akkori televízió high-end mono hangrendszerén átkényszerített ZX Spectrum programokra?

És természetesen a testvéri segítségnyújtás keretében feltüntetett csehszlovák és jugoszláv műsorrendek. Szerencsésnek azok számítottak, akik a jugot is tudták fogni, mert láncoskutyáéknál olyan filmek is mentek, mint nálunk sosem (bár eme oldalt végigtanulmányozva ez most inkább tűnik jóindulatú legendának).

Jelen esetben igen súlyosan eltértünk a tárgytól. Nos hát ilyen és ehhez hasonló körülmények között kellett - immár középiskolásként - felvennem a fonalat.

3/1. THE LAST ENEMY

MTV1 - AZ UTOLSÓ ELLENSÉG,  1984.07.12. csütörtök 20:30
FILMM - ŐSELLENSÉGEK,  2005.06.03. péntek 20:00

A napjuk két ellentétes oldalán elhelyezkedő bolygók népei kibékíthetetlen ellenségei egymásnak. Egyikük a rendszerbe érkező Holdat próbálja fegyverplatformként alkalmazni, de rajtaveszt.

A militarista hölgytársadalom karizmatikus hajókapitányának szerepében Caroline Mortimer.

Viszonylag hatásosak az idegen fegyverek szörnyű erejét érzékeltető csatajelenetek. Nem egy kifejezetten filozofikus, ellenben kellően lebilincselő epizód.

3/2. RING AROUND THE MOON

MTV1 - GYŰRŰ A HOLD KÖRÜL,  1984.08.23. csütörtök 20:30
FILMM - A TRITON CSAPDÁJA,  2005.04.14. csütörtök 20:00

A Triton bolygó kutató szondája ejti foglyul a Holdat, nem tudván, hogy anyabolygója már rég elpusztult.

Mosolyra késztető az idegen által modifikált agyú emberek ténykedése a komputernél, miszerint adatközlés címén gyorsított felvételen le föl húzogatják a kezeiket a klaviatúra felett.

Hatásosak a szonda megnyilatkozásai, a hátborzongató hangeffektek.

3/3. SPACE BRAIN

MTV1 - ŰR-AGY,  1984.09.20. csütörtök  20:00
FILMM - ŰR-AGY,  2005.06.10. péntek 20:00

A Hold egy hatalmas, világokat irányító agyon hatol keresztül. Az agy kétségbeesetten próbál kapcsolatot létesíteni az Alfával, de végül minden hiába, pusztulás és magukra maradt világok feltételezhető milliói a történet vége.

Az űragy kommunikációs kísérleteinek első, szerencsétlen sorsú célpontja, Kelly pilóta szerepében Shane Rimmer.

Emlékezetes a legénység heroikus küzdelme a kísértetiesen fürdőhabra emlékeztető rettenetes antitestekkel, miközben Gustav Holst Mars: Bringer Of War című klasszikusának harcias taktusait halljuk. A habtól eltekintve hatásos és érdekes rész.

3/4. DRAGON'S DOMAIN

MTV1 - A SÁRKÁNY BIRODALMA,  1985.01.17. csütörtök 20:00
FILMM - SÁRKÁNYOK BIRODALMA,  2005.06.24. csütörtök 20:00

Az olasz macsó múltbeli lidércnyomásával szembesül, amikor a Hold a sárkányszerű és örökké éhes idegen szörny birodalmába érkezik.

A mélyhangú és végsőkig tántoríthatatlan Tony Cellinit Gianno Giarko alakítja.

Az epizód különlegessége, hogy hőseink elszakadást megelőző életébe is bepillantást nyújt.

Bár a szörny megvalósítása kissé ostoba, az egyik legborzongatóbb epizód ez, köszönhetően a kitűnően alkalmazott vágásoknak, hangeffekteknek és zenéknek. A horrorjelenetek közti pihenőkben pedig Tomaso Albinoni csodálatos Adagioját hallgathatjuk.

Ez az epizód némileg kilóg az idő szövetéből, tekintve, hogy egyetlen korabeli heti műsorújságban sem lelhető fel. Én magam egyáltalán nem emlékszem a körülményekre, de némi rajongótársi segítséggel sikerült rekonstruálni az eseményeket: ezt a részt váratlan műsorváltozás keretében sugározták.
Hogy a fenti időpont helyes, két oldalról került megerősítésre. Egyrészt ez szerepelt Lord Dzsines Dzson gondosan vezetett ifjúkori naplójában, másrészt Beischer-Matyó Tamás határozottan emlékezett, hogy egy 1956 témájú film helyett vetítették az epizódot. Való igaz, a kérdéses időpontra az Örkény István művei alapján készült A hattyú halála volt előirányozva. Nos, talán a kultúra akkori fázós irányítói úgy ítélték, hogy inkább egy lelket lúgozó sci-fi-horror, mint a kényes '56. Mindenesetre megérhettük, hogy ajnározott kedvencünk töltelékműsorként végezte a képernyőn.
Rendkívül figyelemre méltó, hogy a zavaros körülmények ellenére látszólag senki nem maradt le a vetítésről, sőt ez az egyik leggyakrabban felemlegetett kult-epizód. Az 5-10 évvel fiatalabbaknak ez jelentette ugyanazt a feldolgozhatatlanul borzongató élményt, amit az én korosztályom a Force of Life hatására élt meg.

3/5. WAR GAMES

MTV1 - HÁBORÚS JÁTÉK,  1985.06.09. vasárnap 15:15
FILMM - HARC-JÁTÉK,  2005.06.02. csütörtök 20:00

Az igen fejlett civilizáció rettenetes látomásban mutatja meg az Alfa legénységének egy rossz döntés következményeit. Űrcsata, hatalmas rombolók, romokban heverő Alfa, végül totális pusztulás, mindeközben hosszas elmélkedések a világ folyásáról.

A nyugalmukból teljes mértékben kibillenthetetlen idegenek szerepében Anthony Valentine és a vonzó Isla Blair.

Némileg kár, hogy az egyik legfilozofikusabb epizódot a legstarwarsosabb elemekkel keverték össze. Külön-külön megvalósítva két, önmagában jobban élvezhető rész keletkezhetett volna.

VISSZA