FŐOLDAL

MÁSOK GYERMEKKORÁNAK BÁJA I.

Bizony, nem csak én kerültem hajdanán alig feldolgozható hatása alá a sorozatnak, azonban erre mindeddig nem volt cáfolhatatlan bizonyítékom. Hát most íme.

Szeretnék bátorítani mindenkit, hogy amennyiben gyermekrajzot, újságdarabot, fényképet, társasjátékot rejtegetett mindeddig titokban, nyilatkozzék meg, mindezen kincseknek itt a helye!

További emlékek emitt.

DZSON

Balra Lord Dzsines Dzson (Józsa István) remekbe szabott serdülőkori visszaemlékezése a pár évvel korábbi csodára. Technikai precizitással megjelenített sasok, a rémületes sebességgel kilóduló Hold és a második szezon feledhetetlen bevezető szlogenjei.

István és hajdani barátai szintúgy teljes átéléssel játszották el a filmbeli és saját(!) epizódjaikat az öreg meggyfa alatti kőrakásnál, Kőnig szerepében - micsoda meglepetés! - István tündökölt. A láthatatlan ellenséget kiszolgált biztosítékok zápora semmisítette meg maradéktalanul.

Jobbra egy holdjáró, amely finom átmenetet képez a filmbeli kicsiny moonbuggy és egy fullextrás T-34 között.

Itt gyakorlatilag a nálunk vetített részek teljes keresztmetszetét kapjuk, a megfelelő epizódindexek precíz feltüntetésével. Külön tanulmányt érdemelne egyes motívumok lecsapódása a gyermeki elmében, például a Piri bolygó (1/4) gépi gömbjei - el nem ítélhető módon - egy csokor lufiként manifesztálódnak e helyütt.

Baloldalt a rejtélyes középső figura maga Lord Dzsines, aki különböző téridő-kontinuumokon át vezető lélegzetelállító kalandja során éppúgy összefut középkori lovagokkal, mint az Alfa holdbázis lakóival.

Ezek pedig Dzson valósidejű megemlékezései, egy-egy impulzus az MTV 77-es, 79-es és 84-es vetítéseinek mindegyikéből.

Világosan nyomon követhető a Sas űrhajótípus [a film alapján egyébként nem igazolható ;) ] szerkezeti fejlődése az évek során. Az 1984B altípusban Dzson Zsombor nevű - szintén Alfa-mániás - ismerősének instrukciói fejeződnek ki, akinek emlékei láthatóan szintén nem hézagmentesek. Hát kérem szépen, ilyenek azok az elképzelhetetlen idők, amikor az ember nem nézheti vissza kedvencét legalább három különböző médiumról, ehelyett negyedszázadot kell várnia az ismétlésre.

Figyelemre méltó, hogy Dzson megsejtette az "Eagle" megnevezést, holott akkoriban még angoltudás birtokában sem volt könnyen bizonyítható, hogy valóban ez az eredeti neve a járműnek.

Itt viszont már megnyugtató precizitással találkozunk, ami nem véletlen, hisz rendelkezésre állt két rajz egy korabeli könyvből (jobbra).

A kisebbik hajó a War Games c. epizódban felbukkanó félelmetes Mark IX Hawk, azaz a Sólyom harci egység, amely itt bájos módon "Falcon"-ra visszafordítva, ártatlan "lökhajtásos" személyszállító hajóként jelenik meg.

Balra lent egy játék Sas-modell látható, ami nemhogy nem volt megszerezhető itthon, hanem a legtöbben nem is sejtettük, hogy ilyen létezhet. Ez a kép egy korabeli technikai magazinból származik.

Végül "A Könyv". Nagy kár, hogy - bár profin megszerkesztett címlapja ellenállhatatlan vágyat kelt - jellegénél fogva nem lapozhatunk bele a vastag kötetbe. Ki tudja, mily titkokat rejthet?  

TIBOR

Az Éles Tibor elvtársunk által birtokolt fényképekben látszólag nincs semmi különös. Csakhogy azonban ezeket ő mérhetetlen rajongásában a (fekete-fehér!) tévéképernyőről fotózta annak idején Szmena 8M típusú remekbe szabott fotoapparátjával. Jól láthatók a kifogástalanul teljesítő ősi tévékészülék képernyőjének rasztercsíkjai. Megejtően feelinges archív felvételek egy archív tévésorozatról.

És hát az irigylésre méltó manuális kreativítás. Ami nálam kimerült a szovjet Raketa porszívóra helyezett műanyag bábukban, az Tibor esetében gyakorlati eredményekkel is járó találékonyságként manifesztálódott.

Az alapanyagokat részben Tibor édesapja szolgáltatta az Orion (hm, ez már önmagában is felcsigázó!) gyár fröccsöntő-sajtoló gépsorai által kiköpött fantázia-provokáló alakú hulladékok formájában. Ehhez járul némi szerencsétlen sorsú óraalkatrész meg pár gemkapocs, és máris kész az űrhajónak látszó tágy.

 

A különös egyszerűséggel felszeletelt radírgumiknak és a kibelezett golyóstollaknak köszönhetően máris megoldott a rövidtávú holdfelszíni közlekedés. Zseniális.

A gyermeki látás a részleteket sem hagyja figyelmen kívül: a lánctalpak jól kivehető masszív kerekekre feszülnek, valamint világosan megkülönböztethető a két, más-más rádiófrekvenciás tartományra érzékeny antennarendszer.

 

Persze rajzok is akadnak.

Balra az iménti radír-holdjárók beüzemelése valós körülmények között.

Jobbra minden részletre kiterjedő gyakorlati megoldás a holdfelszíni taxihálózatra.

 

Némi offtopic: gigantikus szállítóhajók orbitális pályán, jobbra pedig a méltán legendás Pirx és kollégái kilátástalannak tűnő összecsapása a személyiségzavarral küszködő bányászrobottal.

LACI

Cselőtey László - minek szépítsük - az áldott rajongók közé tartozott. 1978-as ausztriai családi kirándulásuk során nem várt, mára felbecsülhetetlen értékű műtárgyak birtokába jutott.

A szülők által felállított dilemmára, mely szerint nagymennyiségű ínycsiklandó (nálunk akkoriban szintén elérhetetlen) nyeles jégrémet vegyenek-e magukhoz, avagy pediglen egy kifejlett, kövér Eagle modellt, Laci döbbenetes mérvű önfegyelemmel reagált, a hosszú távú értékeket előtérbe helyezve.

Mit mondhatnék? Álmaink tárgya. Itt aztán szó sem lehetett a Sas pontos formájának elfelejtéséről.

A modellről készült képek szintén abban az időben keletkeztek, a Feneketlen tó szomszédságában. A rejtett damilos felfüggesztés precizitása vetekszik a film trükkmestereinek munkájával.

Emitt a kirándulás másik irigyelt szerzeménye, a két német nyelvű Alfa-füzet, amelyek látszólag az Elszakadás és az Ütközésre ítélve című örökbecsű epizódokat dolgozzák fel, valójában sok epizód átfogó összekutyulása lelhető bensejükben.

Elképzelhetjük, mily megsemmisítő erejű ostromokat állhattak ki a család németül kicsit is tudó tagjai.

(Mellesleg itt dokumentálódik a németek maximalista precizitása, mely a semmiből sem következő Alpha 1 nevet eredményezte a bázisnak, minthogyha az Alpha szó önmagában nem eléggé fejezné ki az elsőséget.)

TAMÁS

Beischer-Matyó Tamás veleszületett művészi késztetéseit igen korán katalizálták a korabeli sci-fi alkotások - természetesen nem kis mértékben az Alfa is. Íme néhány szemelvény a barátja közreműködésével 84-85 folyamán manifesztálódott ideákból.

A fotók komplett, felépített sztorival bíró és (képzeletben) megzenésített képregényfolyamok kiragadott részletei. Bár az Alfa hatása közvetlenül nem kimutatható, valamint felnőtt elménk már kissé nehezen ragadja meg a használati tárgyak mögött rejtőző imaginárius világot, azért érdemes kissé elidőzni a képeken.

A légkörbe belépő fotonrakéta; Abakusz, a szörnyű pusztító gépezet a Rubik holdbázisnál; harci holdjáró rohamozza az űrrepülőteret; szürreális idegen felszín; holografikus csillagtérkép; a főképernyőn a Föld tükörbolygója; idegen tárgy landol; a Fekete Nap.

Talán egyesekben felmerül a kérdés, hogy a több képen is felfedezhető éteri fénycsík milyen fajta trükkmesteri tevékenyég eredménye. Nincs válasz. Does not compute. A képzetes univerzum játéka a kifogástalan fényképezőgépbe helyezett kifogástalan filmmel.

ÉS MÉG...

További elvtársak emlékei erre.

FŐOLDAL