VISSZA

AZ ELSŐ ERESZTÉS, 1977

1977. április 4. Az ország egy emberként, töretlen kollektív eksztázisban ünnepli felszabadulásunk 32. évfordulóját. Senki sem sejti, hogy három nap múlva intenzív legenda indul útjára, amely - elképzelhetetlen! - tartósabbnak bizonyul még a nevezett ünnepnél is.

Bár a kellemes ajánlót szerző újságíró jószándékú naivitásában jogosnak érzi a feltételezést, miszerint a sorozat példaképe a méltán sikeres Orion űrhajó lehetett, a történelmi tények gondos vizsgálata kizárja e teóriát.

1/1. BREAKAWAY

MTV1 - AZ ELSZAKADÁS,  1977.04.07. csütörtök 20:00
FILMM - ELSZAKADÁS,  2005.04.07. csütörtök 20:30

Egy óriási nukleárishulladék-lerakó felrobban a Hold felszínén, és kirepíti a Holdat a távoli űrbe, rajta az Alfa bázis teljes legénységével. Ez minden baj forrása.

Ezen pilot-epizódban a számítógépguru Kano még nem játszik, helyette Ben Ouma (Lon Satton) varázsol a klaviatúrákon.

Összefutunk a bázis előző vezetőjével, a dicstelenül elbocsátott Gorski parancsnokkal (Philip Madoc) is.

Ezt a részt annak idején nem láttam, úgyhogy egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki.

Nos, nem feltétlenül akarok én itt metafizikus húrokat pengetni, de nem tudtam nem észrevenni, hogy a hajdani és a mostani vetítés kezdete egyaránt április 7-re esett, ráadásul mindkettő csütörtöki nap volt! Az igazi fan lelke összerezzen, szíve nagyot dobban, agya Bergman professzor Kozmikus Intelligenciája után kutat az ilyesmi láttán. Hátborzongató.

1/2. EARTHBOUND

MTV1 - IRÁNY A FÖLD!,  1977.04.14. csütörtök 20:00
FILMM - HONVÁGY,  2005.04.21. csütörtök 20:00

A bázison rekedt egyetlen politikus, Simmonds körmönfont módon próbálja lenyúlni az arra tévedt jószándékú idegenek hajóján felszabaduló egyetlen helyet, hogy hazajusson a Földre. Szörnyű véget ér ő.

A békés, kulturált idegenek vezetőjét a sokkal erőszakosabb szerepekből ismert Christopher Lee alakítja, akit legutóbb a Star Wars Dooku grófjaként láthattunk.

Az ostoba Simmonds tanácsos szerepében Roy Dotrice remekel.

Ez volt az első Alfa-rész (és egyben az első sci-fi-film!), amit életemben láttam. Az epizód - bár nagyrészt békés folyású - sok olyan hangulati elemet tartalmaz, amely a gyakorlatlan gyermeki lelket mérhetetlen borzongással tölti el. A bevezetőben már leírtam, milyen végzetes hatást gyakorolt rám e darab.

1/3. FORCE OF LIFE

MTV1 - A TITOKZATOS ENERGIA,  1977.04.21. csütörtök 20:00
FILMM - IDEGEN ERŐ,  2005.04.29. péntek 20:00

Energiafaló MUF (Mysterious Unknown Force) költözik az ártatlan és jószívű Anton Zoref technikus testébe, aki ezek után rettenetes vámpírként ámokfutja végig a bázist. Megfagyott emberek, kialvó lámpák, sikoltozó nők a szoláriumban.

Zoref szerepében Ian McShane ijesztget.

Emlékeimben ezen rész szerepelt a leg"alfásabb" epizódként, mint ami a leginkább képviseli a távoli űrben sodródó bázis ismeretlen erőkkel szembeni teljes kiszolgáltatottságát. Ehhez járul a különleges kamerakezelés és megvilágítás, a különdíjat érdemlő zene és hangeffektek. Esszenciális Alfa-thriller a legjavából.

Hosszú időn keresztül ható kielégületlenség is társult ehhez a részhez. Amikor Zorefet egy jól irányzott lézerlövés elszenesedett, világító szemű zombivá változtatta, nem bírtam tovább, és rettegve eltakartam a szememet. Minek következtében aggódó szüleim erőszakot alkalmazva kivezettek a szobából, így a végkifejlet megismerésére csaknem 20 évet kellett várnom.

1/4. GUARDIAN OF PIRI

MTV1 - A PYRI BOLYGÓ ŐRE,  1977.04.28. csütörtök 20:00
FILMM - A PIRI BOLYGÓ ŐRIZŐJE,  2005.04.28. csütörtök 20:00

Egy hajdan volt civilizáció az emberek tökéletes kényelmén őrködő hátrahagyott gépezete kísérli meg megfosztani akaratától az Alfa teljes személyzetét. Nem sikerül, mert Koenig résen van.

Az epizód különlegessége, hogy Catherine Schell, a későbbi Maya alakítja az Őrző robotszolgáját.

Ennek csak a bevezetőjét láthattam, mivel szüleim az előző rész tapasztalatain okulva ezúttal már a főcímnél rövidre zárták a dolgot. A szobámba zárva ezúttal is a mérhetetlen, tehetetlen kielégületlenséggel kellett szembesülnöm.

A kettes számú szinkronicitáspont. Ezúttal a Piri bolygó találkozik 1977. és 2005. április 28. csütörtökjén, annak ellenére, hogy a vetítési rend eltérőbb nem is lehetne. Vagy talán csak az Őrző által konzervált idő csapja be óráinkat és számítógépeinket?

1/5. THE INFERNAL MACHINE

MTV1 - AZ ÖRDÖGI GÉPEZET,  1977.05.05. csütörtök 20:00
FILMM - POKOLI GÉPEZET,  2005.06.17. péntek 20:00

Egy mesterséges értelem irányította hajó és emberi kísérője érkezik, és megpróbálja lenyúlni a bázis erőforrásait, valamint a Koenig/Russel párost.

Az emberi társ, valamint az érző gépezet, Gwent hangja Leo McKern.

Szívós állhatatossággal könyörögtem ki, hogy ezt a részt már megnézhessem. Így pontosan emlékszem a fantáziámat megragadó különös, kerekes rúd alakú hajóra, a Hold felszínén és a hajó belsejében vívott lézercsatákra. Még egy rajz is született a dologból.

1/6. VOYAGER'S RETURN

MTV1 - AZ "UTAS" VISSZATÉR,  1977.05.08. vasárnap 20:05
FILMM - A VOYAGER VISSZATÉR,  2005.05.13. péntek 20:00

A bázison álnéven bujkáló Queller professzor, a fokozottan veszélyes Queller-féle gyorsneutron meghajtás atyja váratlanul szembesül a tudóstársadalom felelősségével, amikor az Alfa keresztezi a Voyager szonda (semmi köze a NASA azonos nevű készségeihez!) és a nyomában lihegő bosszúszomjas idegenek útját.

Queller szerepében Jeremy Kemp nyeri el óhatatlanul rokonszenvünket.

A professzor forrófejű ifjú tanítványa Barry Stokes.

Nos, 28 év után, kisebb katarzist elszenvedve tudtam meg, hogy ez volt a "titokzatos hatodik epizód", ugyanis ez szőröstül-bőröstül hiányzott az emlékeim közül. Valószínűleg a megszokott csütörtöki sugárzást követő hadüzenet nélküli vasárnapra helyezés jelentette a homokszemet a gépezetben, és egyszerűen kihagytam eme gyöngyszemet.