FŐOLDAL

A GYERMEKKOR BÁJA

Nos, ezeket a relikviákat találtam a családi gyűjteményben, amelyek bizonyítják, hogy nevezett események 8-10 éves koromban valóban megtörténtek, és megtették szörnyű hatásukat.

Én kérek elnézést, először jó ötletnek tűnt, hogy iderakjam őket...

Rajongótársaim gyermekkori ereklyéi emerre találhatók.

RAJZOK

A Main Mission és az elmaradhatatlan főképernyő.

Balra szörnyű összecsapás Gwenttel, a gépi intelligenciával. Külön felhívom a figyelmet a standard rendszeresített, margóval ellátott négyzetrácsos füzetlapra.

Jobbra fiktív harci cselekmények a film kellékeinek szerepeltetésével korai aggresszióm levezetéseképp.

Balra a The Metamorph prológusának rövid, de pontos összefoglalása. Bolygókutatás és titokzatos energiagömb egyperces kiszerelésben.

Jobbra a Bringers of Wonder szörnylényének extrákkal ellátott verziója szelíd, bár részvétlen tudományos tevékenységet végez.

Lazán kapcsolódó, tudományosan megalapozott futurisztikus elképzelések.

Nos igen, már akkor is létezett a 10 filléres (balra), és a 20 filléres (jobbra) A4-es papír, amelyek markáns minőségi kontrasztba voltak állíthatók egymással.

A szívemhez nőtt újpalotai lakótelep túlzásoktól mentes projekciója a 2000-es évekbe, amikorra nemcsak építészeti progressziója teljesedik ki, hanem lehetőleg az egész közigazgatási egység a Holdra költözik. Az utcák elnevezése nem utal semmiféle kóros egyhegyűségre.  

Történelmi offtopic: az emberiség útja az Alfa holdbázisig és tovább a csillagokba. A legendás indítóállványok, a Saturn V kolosszus, és a szocialista világ ellencsapásai: a Lunohod, valamint Farkas Bertalan a Szojuz csücskében.

Végül pillantás a sosemvolt távolabbi jövőbe: a legendás Pirx ihlette űrrepülőtér a Marsra induló turistajárattal.

SZÉPIRODALOM

Az általam nem látott Breakaway epizód utólagos, tárgyi tévedésektől hemzsegő, ugyanakkor irodalmilag Örkényi magasságokat ostromló leképezése. Édesapám munkahelyi elektromos írógépén született, amely beteges technikai vágyaim egyik céltáblája volt a házi számítógépet megelőző ősidőkben.

 
Az Alfa holdbázis és a Bermuda-háromszög űrbe helyezett motívumát egyedülállóan ötvöző mű milliókat érő eredeti kézirata. Megszakadó rádiókapcsolatok, elhagyott szellemhajók és benzinnel üzemelő Sasok.  

A GÖDÖR

Hát... ezen képek szerepeltetését már nehezebben tudom indokolni.

Az Alfa-gödör az újpalotai kiserdő szélén.

Másodikosként sokszor ide, az erdőbe hozott ki minket játszani félelmetes napközis tanárnőnk. A maga idejében ez egy teljesen kopár gödör volt, több ösvénybejárattal.

Hát kérném szépen, ez volt a Vezérlőterem. A szélén akkoriban található farönk tökéletesen valósította meg a kommunikációs terminál szerepét. Én magam voltam "Kőnig" parancsnok (máig sem tudom, hogyan kerülhettem ilyen központi szerepbe), Gabriella nevű kedves osztálytársnőm volt Russel doktornő (rossz az, aki rosszra gondol!), ahogy ő mondta, "Grasszel doktornő", és Józsi nevű rosszarcú barátunk tündökölt a "fagyasztó", azaz a hőszívó Anton Zoref szerepében.

Ezek a képek 1995-ben készültek. Hátborzongató, hogy amikor 1999 szeptemberében hazaérkeztem az amerikai Breakaway Conról, már csak félig betemetett romjait találhattam, a szomszédos építkezés eredményeképp. Mintha csak a filmbéli kezdődátum átlépésével beteljesítette volna húsz éves emlékhelyi feladatát, csendesen átcsúszott az enyészetbe. Ma már felismerhetetlen.

Igen-igen szomorú nap volt ez.

EGYÉB MEGENGEDETT ESZKÖZÖK

És hát azon terepobjektumok, amelyek nem mindig eredeti rendeltetésük szerint tükröződtek ifjúi elménkben. Az utolsó pillanatban kaptam el őket, mielőtt az EU-sítás feltartóztathatatlan úthengere alá kerültek.

A bal oldali nem igényel magyarázatot. A dübörgő tolósugarakat jobb híján torkunk erejével, valamint a tetőlemez nagyarányú ütögetésével érzékeltettük.

Jobbra a "Gömbűrhajó". Ez persze egy besüllyesztett verzió, sajnos eredeti, föld fölé emelt változatát már nem sikerült fellelnem. Mi is az a Gömbűrhajó? Nem más, mint az Earthbound c. epizódban szereplő idegen jármű leképződése akkori tudatomban. Ennek anyagiasításán túl a mászóka kiválóan alkalmas volt életveszélyes ugrások végrehajtására a létra egyre magasabb fokairól, majd végül a tetőről.

 

Hát ha ez nem a Sas, akkor semmi. Jól azonosítható a pilótafülke (ha kissé szűkös is volt már akkoriban is), az utastér, valamint a hajtóműszekció. Sokkal több modulja egy igazi űrhajónak sem lehet.

 

FŐOLDAL